Behåll värmen inomhus och minska energiförbrukningen

Vintern 2023 har bjudit på ordentlig kyla och den verkar stanna ett bra tag enligt en ny säsongsrapport från Europas väderinstitut, där mycket pekar på att januari kommer bli en riktigt kall månad. Detta betyder att energibehovet för uppvärmning av inomhusmiljöer kommer öka och elpriserna förväntas stiga ytterligare.

Vad kan vi göra för att undvika detta ökade behov och de kostnader det medför?

En investering som kommer betala sig själv på en kort tid är att installera någon form av invändig solavskärmning. Då kanske du undrar hur tusan den hjälper för något under vintern?

Jo, det är faktiskt så att rätt solskydd kan reducera värmeläckage ganska signifikant och håller våra inomhusmiljöer varma och behagliga utan att kräva någon större mängd energiförbrukning till uppvärmning. Genom att hålla inne värmen kan vi sänka nivån på element och andra uppvärmningssystem som förbrukar el och energi. Med en så enkel lösning som ett invändigt solskydd får du ett isolerande filter innanför fönstret som hindrar värmen från att släppas ut och minskar risken för kallras.

Vadå solskydd på natten?

Och nu till något som låter ännu konstigare. Använd solskydden på kvällen och natten istället för på dagen! Under dagen behöver vi naturligt dagsljus och det är extra viktigt under det mörka vinterhalvåret, därför är det en bra idé att låta solskydden vara helt eller delvis uppdragna under dagen. Är det dessutom soligt så är det smart att låta solskydden vara helt uppfällda så att värmen från solinstrålningen kan värma upp inomhusmiljön för att minska energiförbrukningen ytterligare. Dra sen ner solskydden under kvällen för att hålla kvar värmen inne.

Vilken typ av invändigt solskydd är då bäst på att isolera och hålla inne värmen?

Alla invändiga solskydd har någon form av energibesparande effekt, både under vinter och sommar. Vill man ha en produkt som ger hög isolerande förmåga så är en plisségardin med dubbelplissérad väv det mest effektiva alternativet. En dubbelplissérad väv liknar en honungskaka i sin konstruktion, därav även kallat ”Honeycell”-väv. Genom att de dubbla vävarna bildar horisontella luftfickor bidrar de till bättre isolering både under vinter och sommar.

Även rullgardiner, lamellgardiner och hängande gardiner har bra isolerande effekt och kan bidra till att minska både uppvärmnings- och nedkylningskostnader året runt.

Tips! Väljer man en mörk väv som absorberar värme och ljus får man ännu bättre effekt under vintern. Dock ska man tänka på att den absorberade värmen kanske inte är lika önskvärd under de varma sommarmånaderna. Då kan en utvändig solavskärmningslösning vara ett bra komplement som hindrar solvärmen redan innan den hinner ta sig in genom fönstren.

Kombinera invändiga och utvändiga solskydd

För att få bäst energibesparingseffekt av solskydden så är en kombination av invändig och utvändig solavskärmning allra bäst. Under vintern håller invändiga solskydd inne värmen och under sommaren håller utvändiga solskydd ute värmen.

För en optimal effekt av solavskärmningen rekommenderar vi att man investerar i motoriserade solskydd som kan kompletteras med vädersensorer. Då används solskydden bara när de behövs och du kan själv ställa in hur du vill att de ska bete sig beroende på solens position under dagen. Extra smart och bekvämt är att du kan manövrera dina solskydd var du än är med din smart phone via vår app Enyroom Smart Home!

Både invändiga och utvändiga solskydd skärmar av sol och värme när man önskar. De hjälper dessutom effektivt mot problem med bländning, reflektioner och insyn. 

Med solavskärmning från Enyroom får du många fördelar och funktioner i en produkt. Alla våra solskydd är individuellt måttanpassade och skräddarsydda efter kundens behov och önskemål.

Besök en auktoriserad återförsäljare nära dig idag för att hitta rätt solskyddslösning för just dig och ditt hem.

Du hittar en karta över Enyrooms återförsäljare här.

Hitta återförsäljare

Här hittar du din närmaste återförsäljare av Enyroom solskyddssystem.
Du kan även beställa online från några e-handlare.

Hitta återförsäljare

Bli återförsäljare

Är du intresserad av att bli återförsäljare av Enyroom solskyddssystem?
Skicka en förfrågan redan idag. Vi ser fram emot att höra från er.

Bli återförsäljare