Inredning med naturnära och jordiga toner skapar harmoni

Trendspaning 2024 - Inredning & gardiner i årets färger

Med det nyligen lanserade gardinsortimentet Flow by Enyroom kände vi att det var dags för en trendspaning inom inredning. Att uttrycka sin personliga smak och stil i hemmet kan göras på många sätt – genom att måla om ett rum i en ny färg, möblera om eller lägga till olika färgval i inredningen. Ett exceptionellt sätt att förändra atmosfären i ett rum är genom att använda gardiner och textilier i accentfärger, vilket skapar en ombonad och personlig känsla.

För den som vill hänga med i inredningstrenderna har vi samlat lite inspiration kring kulörer och dekor med fokus på just gardiner och färgval.


Lugna jordtoner i kombination med livfulla färger verkar dominera i inredningen i år.

Vi ser en trend där starkare färger blir allt vanligare i heminredning och dekor. Vi rör oss från den vita, skandinaviska rena tonen mot varmare och livligare färger. De dominerande färgerna är natur och jordtoner som gärna kombineras med djärvare kulörer som grönt, blått och rött. 

Kombinationen med modiga och djupa färger och de lite ljusare nyanserna i beige, brunt och vitt skapar en spännande och unik inredning som får en ombonad och avslappnad atmosfär.


Inredning och dekor är en smaksak och vi har alla olika preferenser. Det viktigaste är att du känner att din inredning skapar den atmosfär och känsla du önskar. Här har vi samlat lite tips på hur du kan tänka utifrån färgernas påverkan på rum och människor.

 • För en klar och rogivande atmosfär
  Blåa och Gröna Toner: En harmonisk mix av organiska nyanser, inklusive gråblåa och blågröna toner
 • För en dynamisk och uttrycksfull atmosfär
  Röda och Lila Toner: Energigivande färgval med varma röda, mjuka rosa och nostalgiska lila toner
 • För en lugn men kontrastrik känsla
  Djupt och Mörkt: Utforska djupa chokladbruna, svarta och mörkblåa toner
 • För en sofistikerad och lugnande atmosfär
  Lätt och Ljust: Neutrala toner i vitt, beige och grått

Utöver färgpaletterna, är gardiner och inredning avgörande för att skapa den perfekta atmosfären i ditt hem.

Här är några tips och förslag för att hjälpa dig att tänka på och välja rätt gardiner för din inredning:

 • Naturnära Toner: Anpassa gardiner i terrakotta och djupa gröna nyanser för att komplettera den naturnära estetiken som dominerar 2024 års inredningstrender.
 • Djärva Färgval: Utmana traditionella färgval genom att välja gardiner i livliga rosa, lekfulla turkoser eller saftiga bruna färger. Dessa djärva färgval kommer att ge ditt hem en modern och personlig touch samtidigt som de följer den aktuella trenden för äventyrliga färgval.
 • Lager på Lager: För en lyxig och fyllig känsla, överväg att använda flera lager gardiner. Kombinera tunna, luftiga gardiner med tyngre, mer strukturerade gardiner för att skapa en dynamisk och mångdimensionell effekt. Detta ger också möjlighet att kontrollera ljusinsläppet och integriteten i ditt rum på ett flexibelt sätt.
 • Anpassa efter Rummets Behov: Ta hänsyn till rummets funktion och behov när du väljer gardiner. I sovrummet kan mörkläggningsgardiner vara ett bra val för att skapa en lugn och avslappnad atmosfär för sömn. I vardagsrummet kan lättare gardiner användas för att släppa in naturligt ljus och skapa en luftig och öppen känsla.
 • Storlek och Proportioner: Se till att gardinerna är proportionerliga till fönstren och rummets storlek. För stora rum kan längre gardiner skapa en illusion av höjd och ge rummet en mer öppen och rymlig känsla. För mindre rum, överväg gardiner som når golvet för att skapa en känsla av sammanhang och enhetlighet.

Jordnära toner

Trenderna är inspirerade av ombonade, varma hem med stark personlighet och unika detaljer med mycket inslag av jord och natur. I kombination med möbler och detaljer i naturmaterial som trä, sten och växter skapas en naturlig avslappnad atmosfär. Texturer skapar djup och dimension. 

Med fokus på lugn och harmoni bjuder vi in naturen och det medföljande lugnet i jordtoner och naturnära nyanser.

Värme och djup

Terrakotta och djup murrig grön i kombination med naturmaterial och unika detaljer skapar en avslappnad och lugn atmosfär med behaglig kontrast och harmoni.

Kombinationen med modiga djupa färger och de lite ljusare nyanserna i beige, brunt och vitt skapar en spännande och unik inredning som får en ombonad och avslappnad atmosfär.

Skog och natur

Genom att omge sig med naturnära och jordiga toner som brunt, grönt och rika blåa nyanser gynnar vår förmåga att återhämta oss. Med kulörer i djupa naturtoner kan man kombinera olika material och texturer för att skapa en känsla av harmoni för ett ökat välmående.

Rogivande pasteller

Även pasteller i framförallt blått, grönt och rosa är också en växande inredningstrend. Inred med en harmonisk kombination av organiska nyanser som gråblåa och blågröna toner, för en klar och rogivande atmosfär.

Hitta återförsäljare

Här hittar du din närmaste återförsäljare av Enyroom solskyddssystem.
Du kan även beställa online från några e-handlare.

Hitta återförsäljare

Bli återförsäljare

Är du intresserad av att bli återförsäljare av Enyroom solskyddssystem?
Skicka en förfrågan redan idag. Vi ser fram emot att höra från er.

Bli återförsäljare